Ina Sponselee

Al van jongs af aan heb ik de sterke behoefte om dingen te maken. Dat is nog steeds zo. Ik werk graag met verschillende materialen.
Tijdens de opleiding edelsmeedkunst/juweelontwerp aan de Academie voor Schone Kunsten te Antwerpen, heb ik een collectie sieraden en objecten van paardenhaar in combinatie met andere materialen gemaakt.
Paardenhaar vraagt een eigen aanpak. Het is redelijk sterk, maar ook kwetsbaar en weerbarstig. Het heeft de neiging zijn eigen weg te gaan. Mede daardoor staat het eindresultaat van tevoren niet vast. Gedurende het maakproces pas ik zo nodig mijn ontwerp aan. Regelmatig krijg ik nieuwe inzichten.
Soms blijkt dat ik iets op een andere manier moet doen dan hoe ik het voor ogen had. Ik vind het boeiend om op deze procesmatige manier te werken.

Voor een groot deel van mijn sieraden geldt dat ze op verschillende manieren te dragen zijn. Door onderdelen toe te voegen of weg te laten kan het sieraad worden aangepast. Er ontstaat een nieuw beeld.Dat geldt ook voor mijn meest recente werk; een serie wandobjecten.
Ik noem ze wandsieraden. Elk wandsieraad heeft een dubbele functie, namelijk object en sieraad. Afhankelijk van de functie kan het sieraad in zijn geheel of gedeeltelijk gedragen worden.