Ina Sponselee

Ina Sponselee heeft in juni 2013 de opleiding Edelsmeedkunst/Juweelontwerp aan de Academie voor Schone Kunsten te Antwerpen afgerond. Ze is opgegroeid op het platteland. De sporen daarvan zijn terug te vinden in haar werk, bijvoorbeeld door het gebruik van organische materialen.

In de jaren zestig werd ik geboren en groeide op in het ‘Zeeuwse’, op een boerderij, tussen koeien en andere dieren. Vooral paarden oefenden een grote aantrekkingskracht op me uit. Ze waren me zo lief. Groot, sterk, glanzend, aanhankelijk, met hun forse manen en lange staarten. Als kind vond ik het vreselijk toen me verteld werd dat van sommige veulens de staart gekapt werd. Ik zie mezelf nog in galop over het strand gaan met onze paardenstaarten achter ons aan wapperend.

Klei was me vertrouwd. Dat peuterde ik uit de profielen van de banden van de boerenwagens en maakte daar vormen van. Het zat er al jong in. Ik keek mijn ogen uit op de klederdracht van oma’s, opa’s en tantes. Als puber vond ik het uit de tijd. Later ging ik er de waarde van inzien en werden die persoonlijke indrukken een inspiratiebron, zozeer zelfs dat daaruit mijn ‘Hedendaagse Zeeuwse Sieradenlijn’ is voortgekomen.

Ik verwerk traditionele stoffen in sieraden en maak daarvan geregeld een afdruk in zilver. Verder maak ik gebruik van kralen, knopen en andere onderdelen van de Zeeuwse dracht.

Tijdens mijn opleiding aan de Academie voor Schone Kunsten te Antwerpen, bleek mijn voorkeur voor organisch materiaal, wat veel te maken heeft met mijn ervaringen op de boerderij. Gaandeweg kwam de nadruk te liggen op paarden- en mensenhaar. Haar heeft me altijd geboeid. Zolang het mooi is wordt het gekoesterd, maar afgeknipt is het ineens afval en wordt het verfoeid, net als haar op ongewenste plekken.Dat moet weg.Een mooie tegenstelling waarmee ik iets wilde doen.

Voor mijn ontwerpen is er soms een directe aanleiding, andere keren stel ik mezelf een opdracht. De materiaalkeuze is vaak niet voor de hand liggend. Mede daardoor staat het eindresultaat niet vast, de materialen stellen hun eigen eisen. Dan moet of wil ik het anders.

Mijn eindwerk aan de Academie – weergegeven in het boek ‘Metamorphosis’ – bestaat uit een collectie die past bij mijn levensloop. Belangrijke ontwikkelingen heb ik vorm gegeven in een aantal hoofd- en halsobjecten. Dit is de basis van de draagbare sieradenlijn die ik verder ga ontwikkelen.

Voor meer informatie over mij kunt u mailen naar ina@galeriegerritse.nl