Januari 2023
In de etalage zijn werken te zien van:
Jeroen Kegels weet in zijn foto’s een spanningsveld op te bouwen tussen lichtinval en het gekozen object. Abstractie en minimalisme maken vaak dat het onderwerp niet meer te herleiden is. Details worden zo monumentale tot soms groteske, soms serene beelden. Vlakverdeling, compositie en gelaagdheid vormen de hoofdzaak.
” Voor Jeroen Kegels’ fotografie is het zoals bij poëzie, het vergt van de kijker wel wat geduld bij het laten indalen van het beeld, de moeite waard om bij stil te staan ” Domien van Parys
De Zeeuwse folklore en de Westerschelde met haar ruige natuurelementen zijn een onuitputtelijke bron van inspiratie voor Sophie Noens. Dat is vooral terug te zien in de combinaties van verschillende materialen. Stoere afwerkingen, contrasten tussen donker en licht, mat en glanzend. Experimenten leiden vaak naar verrassende vormen en texturen.
.elegien des wassers richt zich op de cyclus van water. dat het leven op aarde circulair is. het leven heeft ritmes nodig. het herhaalt zich. het kan regenereren en ontwikkelen. als het een basis heeft. wat gebeurt er als deze basis langzaam wegvalt doordat mensen uit hebzucht gewelddadig de ritmes veranderen of ingrijpen in de natuurlijke kringlopen?
Sophia Kirst verwoordt het verlangen naar een utopisch landschap waarin we niet geconfronteerd worden met angsten voor de toekomst. deze landschappen worden gecreëerd in een proces waarbij het water verdampt, volgens de natuurlijke cyclus en alleen wat zij heeft toegevoegd blijft over.
Opgegroeid in Zeeland, heeft Jeanine van der Linde altijd schoonheid en inspiratie gevonden in alles wat de zee haar biedt. Fossiele schelpen verzamelen uit lang vervlogen tijden, toen de natuur nog ongerept was. Nu zijn we getuige van een tsunami van plastic afval. Met elke inkomende golf groeit de ongelijkheid tussen mens en natuur. Herinneringen aan ongerepte kusten worden weggespoeld door plastic.
De collectie van Jeanine bestaat uit draagbare objecten. Het dragen van deze, soms kwetsbare objecten is een vorm van communicatie. Het gaat over het onder de aandacht brengen van vervuiling én de drang om de schoonheid van de natuur te koesteren. Door het natuurlijke en het niet-natuurlijke naast elkaar te plaatsen in haar ontwerpen, maakt Jeanine de negatieve beïnvloeding en het contrast zichtbaar.
GalerieGerritse vindt het belangrijk om ook kinderen in contact te brengen met kunst en kunstenaars. Op vrijdag 17 maart tussen 15:00 uur tot 17:00 uur en op de zaterdagen 18 en 25 maart tussen 14:00 uur tot 17:00 uur, kunnen per keer zo’n 8 kinderen uit de bovenbouw water leren schilderen. We werken met verf op karton en de werken van de kinderen worden tijdelijk in de galerie tentoongesteld. Hoezo water schilderen? Water kan je vriend zijn maar ook je vijand. Denk maar aan de Ramp van ’53. Je kunt je ook verwonderen over het gewoonste dat er is: water. Voor kinderen die zin hebben om dat te leren schilderen schreven we op de website www.kinderkunstweek.nl : Er drijven zelfs tranen van dino ’s in ons water. Het is een spiegel van de lucht maar je kunt er ook doorheen kijken. Het klotst en deint en glinstert. Hoe ga je dat schilderen? Leen van Duivendijk schildert al meer dan 20 jaar water.
Leen van Duivendijk woont en werkt in Middelburg. Hij is afgestudeerd aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten te Antwerpen.
Aanmelden : inasponselee@gmail.com
Rien Dekker’ werk doet sterk denken aan de Cobra-beweging, maar ook de Amerikaanse jaren ’40, verschillende werken van Picasso en Basquiat, en wat meer recenter kunstenaars zoals Santiago, Paladino en Toma-L zijn van invloed. Waar bij zijn eerste schilderijen Cobra van grote invloed was, is Rien vervolgens steeds meer op zoek gegaan naar zijn eigen stijl. Zijn schilderijen bestaan meestal uit dikke lagen acrylverf. Ze ontstaan als vanzelf tijdens het maken, er is vooraf nooit een wezenlijk plan.
De inspiratiebron voor deze beelden van klei ligt, net als bij haar eerdere werk, bij beelden uit de oudheid: het magische en mythische daarvan. In 2018 ontstond het eerste beeld van deze serie. Het volgende reageerde daarop. En het volgende dáár weer op. Een proces van steeds weer zoeken naar eenvoud, simpele lijnen, harmonie. Uiteindelijk werden al die beelden voor haar als net opgegraven artefacten, met hun verweerde huid door eeuwenlang verblijf onder de grond, als leden van eenzelfde ‘stam’. Een stam vol verhalen en mythen. Daardoor zijn alle beelden met elkaar en met haar verbonden.
In juli en augustus is er in GalerieGerritse een overzichtstentoonstelling te zien met werk uit eigen collectie en werk van andere kunstenaars. Deze maanden hebben we aangepaste openingstijden. Op vrijdag en zaterdag is de galerie gesloten. Tijdens de kunst- en cultuurroute zijn we geopend op zondag 2 juli en 6 augustus van 13.00 – 17.00 uur.
Donna Villarreal
Het werk van Peter Franssen gaat over de dingen die hij doet en die hem raken. De verhalen vertelt hij er meestal niet expliciet bij, omdat hij van oordeel is dat iedereen zijn eigen verhaal bij het beeld moet kunnen maken. Het beeld op zich staat dus centraal. Schoonheid is hierin zeker geen onbelangrijk begrip. Franssen wil de kijker inspireren, raken. Een mooi beeld doet dat omdat het tegen de tegenwoordige tijdsgeest ingaat en zo een statement tegen alle lelijkheid vormt. De drijfveer daarachter is niet alleen idealisme, het is ook het nuchtere feit dat de beelden in zijn hoofd er hoe dan ook uit moeten. Er is niets vrijblijvends aan.
Uiteindelijk bestaat zijn beeldende beroep uit die twee factoren; het proces van het maken en het raken van mensen. Franssen beschouwt dat als een tijdloze motivatie vanuit de mens die er altijd al was en ook altijd zal zijn.
Frank Peltenburg maakt zogenoemde assemblages, kunstwerken samengesteld uit diverse materialen, die hij meestal beschildert met acrylverf . Soms blijft ook het natuurlijke materiaal zichtbaar.
De werkstukken hebben een 3D -achtig reliëf en kunnen aan de wand gehangen worden. De onderwerpen zijn vaak gevels van gebouwen en bouwsels. Hij maakt zowel vrij werk als werk in opdracht.
Houd onze website in de gaten voor meer informatie rondom onze tentoonstellingen en de exacte data.